Søk på dette nettstedet

About Us | Documents ( ) | Conference | Books | Partners | Contact | Home
Døde på FN-post 17 september

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Cambria; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Cambria; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:595.0pt 842.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

17. september: Arven etter Hammarskjöld og Bernadotte

De to svenske FN-toppene, generalsekretær Dag Hammarskjöld og midtøstenutsending Folke Bernadotte ble begge drept på post 17. september. Bernadotte i 1948 og Hammarskjöld 1961. De var aristokrater og vokste opp på hvert sine slott og hadde knapt hatt materielle sorger i sine liv. Bernadotte var dagens svenske kong Carl Gustavs gudfar, mens Hammarskjöld var barn av tidligere statsminister Hjalmar Hammarskjöld. De skulle bli de små og forsvarsløses talsmenn.

Dag Hammarsskjölds dødsårsak er ennå uavklart. Enda en kommisjon er nylig opprettet for å trenge til bunns i hva som forårsaket flystyrten som tok ham av dage på vei for å stoppe borgerkrig og oppdelingen av Kongo. Kamp om økonomiske interesser i området og stor politisk spenning preget rammen for hans død.

Folke Bernadottes mordere derimot er identifisert, både han som holdt i geværet og de som  gav ordren til likvidasjonen. Men hvorfor fikk morderne gå ustraffet? ”Vi har avrettet Grev Folke Bernadotte”, uttalte den israelske ”Fedrelandsfronten,” Hazith Hamoledeth. ”Dette vil gjøre slutt på all motstand mot jødisk frihet i vårt hjemland,” la de til. En unnskyldning fulgte dagen etter. Det var feil å drepe den franske oberst Serót, beklaget Fedrelandsfronten: ”Vi trodde han var den britiske agenten og anti-semitten general Lundström.” Denne merkelappen satt også dødsmerket på Bernadotte som hadde kvalifiserte til dette ved sine løsningsforslag på Israel-Palestina-krigen han var i ferd med å sluttskrive. Underlig nok kom også Hammarskjöld til å møte denne anklagen ti år etter: Han sukker senere til vennen Bo Beskow at han så fram til den dagen han kunne kritisere staten Israel uten å  bli kalt for antisemitt av Ben Gurion.

Fedrelandsfronten var dekknavn for deler av den beryktede Sterngruppen som nå ble beordret oppløst. Men mennene bak mordet skulle senere likevel stige høyt i israelsk politikk.

Bernadottes fredsplan ble lagt frem fire dager etter hans død. I grunnen lå FN-resolusjon 181 der Israel skulle tilgodeses med 54 prosent av landområdet som tidligere bar navnet Palestina. Palestinerne skulle godkjenne staten Israel som var opprette bare måneder tidligere. Bernadotte foreslo at Jerusalem skulle være FN-område og at FN skulle flytte sitt hovedkvarter til Jerusalem og være en buffer mellom de krigende. Palestinere skulle fritt kunne flytte tilbake til landet sitt. De som foretrakk å ikke flytte tilbake, skulle kompenseres skikkelig. Men Palestinerne selv avviste planen. De mente mente at ingen internasjonal lov gav okkupanter rett til å etablere en suveren stat på andres jord. Fornuftig, mente Barnadottebiografen Gøran Burén,”men moral og prinsipper veier aldri tungt i maktspill.”

Israel avviste også Bernadottes plan. Stalin gav massiv våpen støtte til Israel i håp om å få den sosialistiske ledelsen under Ben Gurion til å falle ned på sin side i det som utviklet seg til den kalde krigen mellom øst og vest. Det hjalp ikke at USA og Storbritannia støttet Bernadotteplanen opprinnelig. Da det nærmet seg presidentvalg utpå høsten 1948, ble Truman tvunget over i mer pro-israelsk retning. Svenskene støttet av danskene var blant de mest kritiske - og siste - til å godkjenne staten Israel. Mye ble satt inn på å diskreditere Bernadotte i årene som gikk. Hans innsats med ”De hvite bussene” ble forsøkt ødelagt med rykter om at han hadde sagt ”vi tar jødene til sist”. Norske krigsfanger gikk harmdirrende ut og dementerte dette og mente historien ville gi Bernadotte den helteplassen han fortjente.

I dag vet vi hvordan det har har gått med Bernadottes Midtøsten. Etter hvert ble Israel anerkjent også av svenskene, som aldri en tillitvekkende rapport om mordet. Morderen Yehoshua Cohen, ble senere observert som ansatt på den israelske presidenten Ben Gurions landsted, og ansvarlig leder for Sternligaen, Yitzak Yesernitsky, levde helt til 30 juni i år. Han er bedre kjent under navnet Yitzhak Shamir, og var Israels statsminister på 80 og 90-tallet.

Har vold ført fram? Israel besitter idag over 80% og det gamle Palestina, og resten er splittet i dusinvis av områder og ved en 670 kilometer langt betongmur. Tre kvart millioner palestinere i landflyktighet er blitt til fire millioner som i fjerde generasjon lever i flyktningeleire eller annen landflyktighet. Jerusalem er ennå ikke gjort til hovedstad i Israel som Sternligaen krevet. FN har ikke fått byen som en uavhengig sone slik Bernadotte mente var nødvendig. 65 år senere er det fremdeles krig og trusler som råder.

Og hva med Kongo? I Kongo herjer fremdeles vinningsforbrytere. Landets første nasjonale statsmimister Lumumba ble tatt av dagen bare måneder før Hammarskjöld. Og arvtageren Mobutu vokste frem som den fremste av verdens korrupte overgripere, godt beskyttet av vestlige land der han plasserte sine over 50 milliarder stjålne kroner før han døde. Opprørstropper med base i naboland trekker fremdeles milliarder i utbytte fra det lutfattige landet med de mange rikdommene. Hammarskjölds visjoner for Afrika var knyttet til den oppvoksende generasjon av idealister og pan-Afrikanister. De ville lede en utvikling på Afrikas premisser, håpet han, men ante uro. ”De vil gjøre Afrika til en lystig jaktmark”, sukket Hammarskjöld da han fikk høre om OECDs planer om å styre avkolonialiseringen av Afrika ved å opprette Utviklingskomiteen DAC i 1961. Han fikk aldri oppleve hvor sannsynt han var.

Både Bernadotte og Hammarskjöld hadde håpet å se et handlekraftig FN vokse frem. Men organisasjonen ble snart splittet og makten ledet bort fra Generalforsamlingen og generalsekretæren. Den sterke Hammarskjöld ble etterfulgt svake ledere. Idag bruker de sterke landene aksjeselskapet Verdensbanken for å styre verden, enten ved dens forskningsavdeling, evalueringer, policies eller gjennom bevilgninger.

Men arven etter de to svenske verdenslederne har ikke gått helt tapt. Den som leser deres memoarer og taler kan tro at verden ikke har beveget seg på 70 år. Konfliktene er de samme. Løgnene de samme. Og sannhetene likeså. Vold og våpen råder i Bernadottes Midtøsten som i Hammarskjölds Kongo. Men lidelsene har ikke gjort ofrene tause. Det har heller ikke høye murer, trakasseringer, voldtekter eller forsøk på historieomskrivinger. Og de mange små FN-landene er ennå ikke brakt til taushet. De to svenske aristokratene som døde på post 17. september i 1948 og 1961 så dette. Deres visjoner og løsninger er fremdeles potente der de foreløpig ligger gjemt under tidens støvlag.

17 september

John Y. Jones, Dag Hammarskjöldprogrammet og Networkers SouthNorthGo back